Indirect barbecueën

Indirect barbecueën

De voorbereiding

Zwart en verbrand van buiten maar nog rauw van binnen, wie kent het niet. Tijdens een gezellige barbecue staat u lekker te grillen boven een heet vuur, uw lapjes, stokjes, worstjes etc moeten continu gedraaid worden om verbranding te voorkomen. Een klein moment van onoplettendheid en uw vlees is zwart voor u er erg in heeft. Bij Grillmarks hanteren we daarom vrijwel altijd de indirecte methode om ons vlees en andere producten gelijkmatig te garen en voorkomen we aangebrand vlees. Omdat we werken met barbecues die door middel van een deksel gesloten kunnen worden, kunnen we werken met indirecte hitte. Vrijwel alle ketelvormige barbecues met deksel zijn hiervoor geschikt.

Indirect barbecueën

Creëer zones

De houtskool briketten worden niet zomaar in de ketel gestort maar komen aan één kan van de ketel te liggen. Er bestaan zogenaamde brikettenrails die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze metalenrekjes klemmen op circa een derde van het onderste rooster vast. Een schone baksteen ingewikkeld in aluminium folie werkt ook.

Door de brandende briketten achter het rekje te plaatsen worden er twee zones gecreëerd. Boven de briketten een directe zone, boven het lege kolenrooster een indirecte zone. De directe zone kan het best het verst van u af staan, zodoende heeft u zelf zo min mogelijk last van de hitte van de briketten. De barbecue is klaar voor gebruik.

Indirect barbecueën

Direct grillen

Vervolgens kan het vlees erop en kunt u starten met de directe zone. Zorg ervoor dat eventuele stokjes/saté prikkers net niet boven de briketten liggen maar boven de indirecte zone. Wanneer het vlees aan beide kanten een streepje heeft (Grillmarks) en het plakt niet meer aan het rooster vast, dan kan het verplaatst worden naar de indirecte zone en kan het deksel dicht. De luchtopening van het deksel blijft volledig open. Voor een extra rokerige smaak kan er voordat het deksel dichtgaat nog rookhout worden toegevoegd, direct op de gloeiende briketten.

Indirect barbecueën

Indirect grillen

De meeste ketels kunnen vanaf de onderkant geregeld worden door een schuif te bewegen voor meer of minder zuurstof. Zorg ervoor dat deze tenminste iets open staan voor een goede luchtcirculatie. Afhankelijk van het type en afmeting van de ketel en de gebruikte soort briketten kan de temperatuur beheerst worden. Dit vergt uiteraard wel enige oefening maar met de indirecte methode zal uw vlees niet snel verbranden of droog worden.

Nu zal het vlees rustig garen en is de kans op verbranding aanzienlijk kleiner. U hoeft niet meer vlees te draaien maar enkel zo nu dan te controleren of uw eten al gaar is.

Relax en eet smakelijk.

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 06 2943 0769
  • KvK 68392257

Volg ons